Laskagombás spagetti

   Már nem emlékszem, hogy láttam-e valahol ezt a receptet vagy csak próbálkozásaim egyike. Az biztos, hogy több mint tíz éve hogy először elkészítettem. A fiam egyik kedvence. Akkoriban még csak "fehér spagettiként emlegette", mivel nincs benne paradicsom. 
A hozzávalók ne rettentsenek el senkit. Elsőre talán egy kicsit fura, hogy sok savanykás ízű összetevője van, de a laskagombának jót tesznek.


Hozzávalók (2 személyre):

  • 25 dkg laskagomba
  • 20-25 dkg spagetti
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10-12 szem kapribogyó
  • 5 db savanyított chili
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-1,5 dl száraz fehérbor
  • egy csokor friss petrezselyemzöld
  • őrölt bors

Elkészítés:

  Egy serpenyőbe beleöntjük az olajat és hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a feldarabolt chilit és a kapribogyókat. A chili magjainak nagy részét ajánlatos eltávolítani, hogy ne legyen nagyon csípős. 
Közepes lángon, egy-két percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra tépkedett gombát (lehet vágni is, de a laskagombát könnyű csíkokra szedni). Összekeverjük sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a bort.
Fedő alatt 15-20 percig pároljuk a gombát. Időnként érdemes megkóstolni, hogy ne legyen nagyon puha. Ha sok bor maradt alatta, akkor fedő nélkül  főzzük még egy kicsit, hogy kevesebb leve legyen.
Ha kész, a fogkeményre főzött spagettit hozzáadjuk. A spagetti főzővizéből adjunk hozzá egy-két evőkanállal. A víz keményítőtartalmától selymesebb lesz a tészta.
Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!









Megjegyzések