Borongós és szürke. Igazi novemberi idő. Az időjárás ritkán befolyásolja a hangulatomat. Olyannak kell elfogadni amilyen. Minden évszaknak megvan a szépsége, de nehéz ezt elhitetni azzal akinek csak a vakító napsütés és a harminc fok feletti hőmérséklet az elfogadható. Én még igazi, négy évszakos években nőttem fel. Volt időm megszeretni mindent a tavasztól a télig. Ez persze nem azt jelent, hogy nem esik jól egy-egy nyári, napsütéses napot felidézni a kicsit sötétebb őszi napokon.
Ma egy közel-keleti ihletésű csirkeételt készítettem, ami nem csak finom, de színes is.
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 nagyobb vagy 6 kisebb kicsontozott csirke felsőcomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 vékony szelet citrom
- 1 gránátalma
- 150 ml kuszkusz
- 300 ml forró víz
- 2 evőkanál friss, aprított menta
- 2 evőkanál friss, aprított petrezselyem
- 1 és fél evőkanál olívaolaj
- 4-6 darab aszalt paradicsom (ezek persze fél paradicsomok)
- 4-6 szelet sült paprika (kb. 1 egész paprikának felel meg)
- 4 db koktélparadicsom
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Érdemes a csirkecomb előkészítésével kezdeni. A zseniális Heston Blumenthaltól láttam, hogy sütés előtt néhány órára sós vízbe áztatta a húst. Omlósabb lesz és nem szárad ki olyan könnyen. Én is így tettem és tényleg jobb lett az állaga.
A kuszkuszt egy nagyobb tálba öntöttem. Hozzáadtam az összevágott aszalt paradicsomot, a fél evőkanál olajat egy csipet sót és egy kis borsot. Hozzáöntöttem a dupla mennyiségű forró vizet, megkevertem és letakartam folpackkal. 15-20 perc alatt készre párolódik.
Ennyi idő pont elég a combok sütéséhez.
A húst teljesen szárazra kell törölni, hogy ne párolódjon, hanem süljön.
Egy nagy serpenyőt (fontos, hogy a húsok ne fedjék egymást sütés közben) feltettem a tűzre. Amikor felforrósodott beleöntöttem az olajat, beleraktam a sózott, borsozott húst. Beledobtam, héjastól, a két gerezd fokhagymát és a citromszeleteket. Serpenyőnyi méretű alufóliával letakartam és egy vízzel teli fazékkal lenyomtam. A fólia széleit fel kell hajtani, hogy ne képződjön alatta gőz. Öt-hat perc alatt szép barnára sült. Ekkor megfordítottam és ugyanúgy fóliával letakarva, lenyomva újabb 4-5 perc alatt megsütöttem a másik oldalát is.
Vissza a kuszkuszhoz.
Egy villával fellazítottam, hozzáadtam a mentát, a petrezselymet, a sült paprikát, a négyfelé vágott koktélparadicsomot és a gránátalma magjainak a felét. Végül néhány csepp citromot csavartam rá és összekevertem.
Tálaláskor megszórtam még friss petrezselyemmel és egy jó adag, szépséges gránátalma maggal.
Szerintem nagyon szép, kívánatos fogás lett. A menta és a gránátalma könnyű, nyári étellé varázsolta.
Készítsétek el! Jó étvágyat!
Astor Piazzolla zenéjét viszont nem tudom megunni. Most éppen egy kínai származású, francia csellista varázsolt el tehetségével és Astor zenéjével.
Yo-Yo Ma 'Soul of the tango' című lemezét hallgattam.
Elképesztő muzsika! Íme egy kis ízelítő: http://www.youtube.com/watch?v=_tMgVMxG95A
Megjegyzések
Megjegyzés küldése