Régen szerettem volna készíteni valami finom zöld currys ételt, de úgy adódott, hogy amikor rászántam magam, mindig hiányzott valami hozzá. Az igazat megvallva most sem volt itthon minden hozzávaló. Elsősorban a mogyoróhagyma hiányzott valamint a marha vagy csirkehús. Ezekből ugyan volt a fagyasztóban, de én sertés oldalast olvasztottam ki. Chilis-mézes oldalast akartam sütni, de miután kiolvadt a hús soknak találtam, hogy egyfajta ételt készítsek belőle. Így került az én thai zöld currymbe sertés hús. :) Igaz, így jóval tovább tart elkészíteni, de nekem ízlett.
Hozzávalók (2 személyre):
- fél kiló sertés oldalas
- 2 db zöld chili
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 1 mogyoróhagyma (hiányában lila hagyma)
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 szál citromfű (nekem szárított, aprított volt itthon, ebből 2 evőkanál)
- 2 limelevél
- 1,5 dl kókusztej (1 dl a currybe, fél dl a rizsfőzéshez)
- 1 csokor friss koriander
- 2 szál újhagyma
- 2 lime leve
- 3 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 db barna kockacukor
- 1 dl rizs
- só
- bors
Elkészítés:
Érdemes a hús előfőzésével kezdeni.
Az oldalast a szokásos módon feldaraboltam (egy csont, egy szelet). Sóztam, borsoztam, kiolajozott tepsibe raktam. A tetejére szórtam két gerezd, felszeletelt fokhagymát, öntöttem alá egy kis vizet és lefedtem alufóliával. 220 fokos sütőben egy órát pároltam.
Jöhet a szósz.
Egy aprítóba tettem, a kimagozott chilit, a megpucolt fokhagymát, gyömbért, a feldarabolt lila hagymát, újhagymát, a citromfüvet és a friss koriandert (szárastól levelestől). Hozzáöntöttem a halszószt, a lime levet. Addig turmixoltam, amíg sima, paszta állagú nem lett.
Egy wokban felforrósítottam az olajat. Hozzáadtam a curry pasztát és néhány percig nagy tűzön folyamatosan kevergettem. Hozzáöntöttem a kókusztejet és a cukrot, valamint egy csipet sót. Érdemes úgy időzíteni, hogy eddigre a hús is elkészüljön.
Az óra elteltével a húst kivettem a sütőből, eltávolítottam belőle a csontot (akkor jó az oldalas, ha szinte kiesik belőle a csont) és két centis kockákra vágtam. Ezeket könnyű pálcikával megfogni. Belekevertem a pasztába és közepes lángon 10 percig főztem.
A rizst átmostam és egy fazékba tettem. A mennyiségek a következőek: 1 dl rizs + fél dl kókusztej + 1,5 dl víz (a szokásos 1 egység rizs és két egység folyadék). Csipetnyi sóval ízesítettem. Miután felforrt a víz lefedtem és takaréklángon készre főztem (forráskor megkeverjük, utána már nem nyúlunk hozzá).
Tálaláskor friss koriander levelet szórtam a tetejére.
Igazán finomra sikeredett. Legközelebb csirke- vagy marhahúsból csinálom. Akkor gyorsabban elkészül hiszen a vékonyra szeletelt hús pillanatok alatt megpirul a wokban és készre fő a szószban.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése